Vervolg blog: ik luister….

Of ik een slipje droeg…
Het wordt anders als een collega seksueel getinte opmerkingen maakt die je niet kan hebben. Waardoor je je zelfs onprettig gaat voelen. Brrrr. Je geeft een sneer en hopelijk houdt het dan op. Daarna voel je je nog een tijdje vreemd dat je op zo’n opmerking moest reageren. De sfeer is bekoeld en je krijgt er zelfs een slecht humeur door.
Totdat hij zulke opmerkingen blijft herhalen, dan kan ‘onprettig voelen’ overgaan op ‘onveilig voelen’ en angst slaat toe. Je durft niet meer naar je werk. Ook dat maakte ik mee. Ik was nog jong, pas aan het werk en deelde mijn kantoor met een tien jaar oudere man. Na het werk gingen we met een groep collega’s de carnavalsvrijdag inluiden, het centrum van Maastricht in. Eenmaal in de kroeg begon hij vervelende vragen aan me te stellen. Of ik een slipje droeg. En zo ja, of ik het wilde uitdoen en hem geven zodat hij het weekend wat had… Ik was perplex! Ik wist niet wat ik moest zeggen. Mijn avond was kapot en mijn hele carnaval naar de haaien. Toen ik op woensdag weer naar het werk moest, was ik zo bang dat ik niet wist wat te doen.

Hij geloofde mij
Uiteindelijk heb ik mijn verhaal gedaan bij mijn leidinggevende. Hij geloofde me en ondernam onmiddellijk stappen. Ik stemde ermee in dat ik een andere kantoorruimte kreeg en dat de man in kwestie een spreekverbod richting mij kreeg. Nee, hij hoefde van mij niet meteen ontslagen te worden.
Inmiddels denk ik er anders over. Wat was het een opluchting dat mijn leidinggevende mij geloofde. Want het komt te vaak voor, dat een medewerker niet geloofd wordt. Zeker met mijn ervaring als vertrouwenspersoon raakt het me diep als ik lees dat zoveel mensen slachtoffer zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag en dat zij er geen melding van maken.

Misverstanden over rol vertrouwenspersoon
Het College voor de Rechten van de Mens concludeert na haar onderzoek dat in de afgelopen tien jaar 16% van de Nederlanders te maken heeft gehad met seksuele intimidatie op de werkvloer, vrouwen twee keer vaker dan mannen. Maar slechts 37 procent van de slachtoffers maakt daar melding van.
Ook bestaan er misverstanden over de rol van vertrouwenspersonen, zegt de voorzitter van het College. “Sommige slachtoffers willen wel praten, maar deinzen terug omdat ze denken: als ik die stap zet, wordt er meteen actie ondernomen richting de dader en dat wil ik niet. Terwijl een vertrouwenspersoon alleen faciliteert en pas actie onderneemt als jij dat wil. Goede voorlichting daarover is belangrijk.”

Gewoon NIET DOEN!
Jaren later en nu mèt mijn ervaring als vertrouwenspersoon, weet ik dat seksueel getinte opmerkingen niet horen op de werkvloer. Gewoon NIET DOEN!
Overkomt het jou toch dat jij het slachtoffer bent van seksuele intimidatie, neem dan contact op met het de vertrouwenspersoon (als je leidinggevende niet veilig voelt). De vertrouwenspersoon doet niks zonder jouw toestemming. Jij houdt de regie op de stappen die gezet worden.

Link naar het artikel op de NOS