Ik denk dat ik het wel kan

Pippi: 'twee maal drie is vier"

twee maal drie is vier
wiede wiede wie en twee is negen
richt de wereld in wiede wiede naar mijn eigen zin

hai Pippi Langkous
chalahee chalahee chala hopsasa
hai Pippi Langkous die doet haar eigen zin

Sterkste meisje vol zelfvertrouwen

Pippi Langkous is het sterkste meisje van de hele wereld en doet haar eigen zin. Als kind wilde ik dat ook. Ik zong uren aan een stuk dit liedje. Wat was zij in mijn jeugd een belangrijk voorbeeld. Ik wilde ook een sterk meisje zijn, die haar eigen ding deed. Brutaal en stout. Maar ook slim en vol zelfvertrouwen.

Pippi’s wijze lessen van toen gelden nog altijd. Ze blijft al die jaren een voorbeeld voor veel mensen: met plezier en vol zelfvertrouwen in het leven staan. En een lichter leven leiden.
Hoe zou het voor jou zijn als je op alle uitdagingen zou reageren met: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!

Pippi’s levenslessen

Pippi heeft veel belangrijke levenslessen. De belangrijkste drie zijn voor mij:
1. Vergroot je zelfvertrouwen
Wat kan er allemaal fout gaan als ik dat probeer? Welke risico’s zijn er allemaal waar ik rekening mee moet houden? Het antwoord op dit soort vragen is meestal dat je dichtklapt. Dat heet ook wel faalangst en dat kan je aardig blokkeren in je zelfvertrouwen. Maar stel dat we Pippi’s mantra omarmen. Ik heb het nog nooit gedaan …. dus ik denk dat ik het wel kan. Dan gaat een wereld voor je open.

2. Denk in oplossingen
Je zegt tegen jezelf dat sommige dingen niet kunnen, omdat er geen oplossingen voor zijn. De ruimte voor creativiteit is weg en je zit op slot. Terwijl er altijd een oplossing is voor bijna elk probleem. Maar je moet wel openstaan voor nieuwe onverwachte dingen en durven ontdekken. Als Pippi een probleem heeft lost ze dit vaak creatief op. Schrobben met borstels onder haar voeten. Spaghetti moeilijk eetbaar? Gewoon knippen met een schaar.

3. Durf keuzes te maken
Als je zelf geen keuzes maakt, dan doet een ander dat voor jou. Dat komt deels ook omdat we rekening houden met anderen. Er is niks mis mee om rekening te houden met anderen. Maar dat mag niet ten koste gaan van jou. Pippi maakt het niet uit wat anderen over haar denken. Zij is onafhankelijk en toch kinderlijk. Ze gaat niet over de gebaande paden, maar trekt haar eigen plan. Zonder mensen te kwetsen, stelt ze regels aan de kaak.